3.20.2014

Pasaules Tuberkulozes diena

Tuvojas 24. marts, kas ir Pasaules Tuberkulozes diena. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību slimībai, kuru var ārstēt, tomēr ik gadu tā aiznes daudzas dzīvības.

Roberts Kohs, vācu ārsts,  1882. gada 24. martā paziņoja par tuberkulozes ierosinātāja tuberkulozes nūjiņas atklāšanu. 1982.gadā Starptautiskā Tuberkulozes un Plaušu Slimību savienība ieteica 24. martu atzīt par Pasaules Tuberkulozes dienu.

Šogad vispasaules kampaņas devīze ir: „Aizsniedz 3 miljonus”. Šobrīd 3 miljoniem inficēto cilvēku nav iespējas saņemt vajadzīgo ārstēšanu un aprūpi. Starptautiskā STOP TB (apturi tuberkulozi) organizācija un Pasaules Veselības organizācija darbojas kopā, lai visiem tuberkulozes slimniekiem dotu pieeju tuberkulozes diagnozei, ārstēšanai un aprūpei.

Pasaules Tuberkulozes diena ir iespēja informēt un palīdzēt cilvēkiem, lai apturētu mirstību no tuberkulozes, uzlabotu ārstēšanu un tās ātru pieejamību, efektīvu vakcināciju un sasniegtu ātru, pieejamu diagnostiku, kā arī pasauli padarīt brīvu no tuberkulozes.

  • 2012. gadā bija aptuveni 8,6 miljoni slimības gadījumu un 1,3 miljoni cilvēku mira tuberkulozes dēļ.
  • Gandrīz 95% ar tuberkulozi saistītajām nāvēm notiek nabadzīgās valstīs.
  • Tuberkuloze ir viens no 3 biežākajiem nāves cēloņiem sievietēm vecumā no 15 līdz 44 gadiem.
  • Bērnu vidū, 2012. gadā, bija aptuveni 500 000 slimības gadījumi un 74 000 nāves gadījumi.
  • Kopš 1990. gada tuberkulozes mirstība pasaulē ir samazinājusies par 45%.

Kas ir tuberkuloze?
Tuberkuloze (TB) ir infekcijas slimība, kuru ierosina baktērija (Mycobacterium tuberculosis). Visbiežāk tā skar plaušas, bet ar asinīm un limfu tā var izplatīties arī uz citām ķermeņa daļām, piemēram, smadzenēm, nierēm un kauliem.
Tubekuloze ir ārstējama slimība, bet, nepareizi lietojot medikamentus vai neizejot pilnu ārstēšanas kursu, var izveidoties tuberkulozes baktērijas rezistence pret zālēm, un tā kļūst grūti ārstējama. Ja tuberkulozi nevar izārstēt ar efektīvākajiem medikamentiem, tad to sauc par multirezistento tuberkulozi (MR TB).
Ja tuberkuloze netiek ārstēta, tad tā var būt nāvējoša slimība.

Kā tuberkuloze izplatās?
Tuberkulozes ierosinātājs, mikobaktērija, izplatās gaisa pilienu ceļā. To izdala tikai cilvēks, kurš slimo ar plaušu tuberkulozi, runājot vai klepojot. Pārlejot asinis, sadzīves kontakta ceļa un no insektu vai dzīvnieku kodumiem inficēties nevar. Liela daļa (90%) cilvēku, kuri ir inficējušies, ar tuberkulozi nesaslimst. 

Kādi ir tuberkulozes simptomi?
Parasti tuberkulozes simptomi ir klepus, paaugstināta temperatūra, svara zudums un svīšana naktīs, tie ir raksturīgākie un biežāk sastopamie. Retāk sastopami simptomi ir asiņu piejaukums krēpām, elpas trūkums un sāpes krūtīs. Tomēr, infekciozam plaušu tuberkulozes nēsātājam simptomi var būt neizteikti.

Tuberkulozes profilakse
Viens no veidiem, kā sevi pasargāt, ir vakcinēšanās ar BCG vakcīnu, tā satur novājinātas Mycobacterium bovis nūjiņas, kas nevar izraisīt slimību, bet palielina organisma spēju pretoties tuberkulozei. Lai mazinātu risku, vēlams vēdināt telpas un stiprināt imunitāti.

Kur vērsties tuberkulozes aizdomu gadījumā?
Ja ir aizdomas par saslimšanu ar tuberkulozi, pēc palīdzības griezieties pie sava ģimenes ārsta vai arī pie plaušu speciālistiem visā Latvijā.
Vairāk par Pasaules Tuberkulozes dienu un Pasaules Veselības organizāciju: http://www.who.int/campaigns/tb-day/2014/event/en/
Šeit ir iespēja aplūkot Latvijas tuberkulozes profilu, kuru izveidojusi Pasaules Veselības organizācija: http://www.who.int/tb/country/data/profiles/en/
Informācijas avoti: http://www.tuberkuloze.lv/lv, http://www.who.int/features/qa/08/en/ un plašāku aprakstu latviešu valodā atrast var: http://www.spkc.gov.lv/infekcijas-slimibas/252/tuberkuloze  

Ilze Jakovļeva
RSU, FF II