1.07.2016

Studenti viesojas ZVA

Tumšā, 2. decembra, pēcpusdienā 24 zinātkāri farmācijas studenti devās tuvāk iepazīties ar Zāļu valsts aģentūru. Tā kā studentiem dienas garumi atšķiras, kāds strādā, bet kādam lekcijas beidzas ātrāk, tad tie, kuri ieradās ātrāk, tika laipni sagaidīti un pirms sākuma varēja iejusties atmosfērā, kura valda ZVA telpās. Kaut arī tuvojās darba dienas noslēgums un visam vajadzētu būt mierīgam, tomēr gaiteņos un kabinetos varēja redzēt darbīgus cilvēkus.


Ekskursija sākās ar īsu, Zāļu valsts aģentūras jaunā direktora vietnieka, Jāņa Zvejnieka uzrunu par to, kur tad tieši mēs atrodamies. Tālāk sekoja telpu izrādīšana, kas gan nebija tik gara, jo, neskatoties uz savu platību, vairākas iestādes telpas atvēlētas arhīviem, kuros stāv sakārtoti dokumenti, kuri tieši vai netieši saistīti ar ZVA darbību, tāpēc tos nepmeklējām.

Galvenais apskates objekts šoreiz bija Zāļu ekspertīzes laboratorija. Tajā mums tika parādītas telpas un aprakstītas laboratorijas iekārtas. Laboratorijas telpās, neskatoties uz notiekošo pārkārtošanu, aktīvi darbojas analītiķu komanda. Laboratorijā var veikt zāļu, drogu paraugu, ūdens un citu aptiekas reaģentu testēšanu. Laboratorijā visas pārbaudes tiek veiktas saskaņā ar spēkā esošo Eiropas farmakopeju, nepieciešamības gadījumā noteiktām vielām var tikt izmantotas citu valstu farmakopejas, piemēram, britu. Analīzēm vajadzīgās iekārtas, kā svari, titratori, spektrometri, aparāti tablešu šķīšanas un izturības pārbaudēm, ir precīzi un kalibrēti atbilstoši prasībām.

Pēc tam sekoja J. Zvejnieka prezentācija par to, kas ir ZVA, kādi ir tā mērķi, uzdevumi. Uzzinājām arī par ZVA vēsturi un to, kā šī organizācija veidojās. Kopumā radās daudz lielākas zināšanas par to, kas īsti ir ZVA un to, ka šīs aģentūras darbs neaprobežojas tikai ar zāļu reģistrēšanu, bet arī seko līdzi zāļu kvalitātei, uzrauga aptieku licencēšanu un veic daudzus citus uzdevumus.

Pēc prezentācijas studentiem tika dota iespēja uzdot jautājumus, uz kuriem atbildēja J. Zvejnieka kungs. Radās iespēja labāk izprast, kā darbojas aptieku izvietojuma nosacījumi, kā notiek vietējais zāļu reģistrēšanas process un kā tiek īstenota centralizētā reģistrēšana.

Īpašu paldies sakām Zāļu valsts aģentūras direktora vietniekam Jānim Zvejniekam un pārējiem ZVA darbiniekiem, kuri, neskatoties uz lielo apmeklētāju skaitu, parādīja mums ZVA no „iekšpuses”. Paldies sakām arī Lāsmai un Matīsam par šo jauko ideju un tās īstenojumu, kā arī paldies sakām studentiem, kuri atrada laiku, lai tuvāk iepazītos ar Zāļu valsts aģentūru.

FF, 4.kurss
I.Jakovļeva