6.10.2019

Twinnet Latvija-Polija 2019


Šogad, 25. maijā, ir noslēgusies Twinnet mobilitātes programma - 15 farmācijas fakultātes studenti no Polijas devās mājās pēc aizraujošas nedēļas Latvijā.

No 19. - 25. maijam mūsu viesi un kolēģi paspēja iepazīties ar Latvijas farmācijas nozari, aplūkot skaisto dabu un arhitektūru, kā arī uzzināt vairāk par mūsu vēsturi, kultūru un  iedzīvotājiem.

Pirmajā dienā pastaigājāmies pa Rīgu un Vecrīgu, stāstot leģendas, brīnoties par miniatūrām ielām un ēkām. Vakariņas baudījām folkklubā “Ala”. Interesantā ekskursija, garšīgie ēdieni un siltā atmosfēra nodrošināja labu garastāvokli uz visu atlikušo dienu. Vakarā pēc pāris stundu brīva laika devāmies mājās, lai nākamajā dienā ar jauniem spēkiem iepazītos ar Latvijas farmācijas nozari.

Kā jebkura farmaceita ceļš, arī mūsu sākās no universitātēm - vispirms iepazināmies ar Latvijas Universitāti, ar kuru mūs iepazīstināja farmācijas programmas direktore Una Riekstiņa un farmācijas doktorante Jolanta Upīte, tad Rīgas Stradiņa Universitāti, kur Zāļu formu tehnoloģijas katedras vadītāja Elita Poplavska, Farmācijas fakultātes dekāne Dace Bandere, Farmācijas fakultātes prodekāne Baiba Mauriņa sniedza lekcijas par aktuālām farmācijas nozares tēmām un vadīja ekskursijas pa mācību telpām un laboratorijām. Vēlāk turpinājām iepazīties ar citām nozari saistītam iestādēm - devāmies ekskursijā uz Botānisko dārzu, Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru, Latvijas Organiskās sintēzes institūtu un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu.








Turpinot ceļu Latvijas farmācijas nozarē, protams, nevarējām paiet garām farmaceitam tik nozīmīgai vietai kā aptieka! 22. maija pēcpusdienā devāmies uz TAMRO noliktavu, kurā mums stāstīja, kā tiek glabāti, pakoti un nogādāti medikamenti uz aptiekām. Pēc tam devāmies uz BENU aptieku 48, kas ir galvenā no BENU aptiekām, kurā izgatavo gatavojamās jeb ekstemporālās zāļu formas. Tur mēs paši savām acīm redzējām zāļu gatavošanas procesu, kā arī uzzinājām daudz ko jaunu, svarīgu un interesantu, saistībā ar zāļu gatavošanu, un izpētījām visas aptiekas telpas. Ekskursijai klāt pievienojās vēl vairāki mūsu pašu latviešu studenti, kuri arī vēlējās uzzināt un iepazīt savu iespējami potenciālo darba vietu, un vēl viens, nesen universitāti beidzis farmaceits no Itālijas, tāpēc beigās bijām pietiekoši kuplā un internacionālā sastāvā!


Starp izglītošanos un ekskursijām, bija arī vieta kultūru iepazīstinošām un izklaidējošām aktivitātēm. Apmeklējām nesen uzbūvēto Centrālo Gastrotirgu, dažus muzejus, ieskaitot Farmācijas muzeju un Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, veltījām nedaudz laika “šopingam” un Rīgas iepazīšanai. Otrdienas vakarā, uzreiz pēc Medicīnas izglītības tehnoloģijas centra apmeklējuma, devāmies uz Jūrmalu baudīt silto laiku, jūras aromātu un ar priedēm piepildītās ainavas, izstaigājām Jomas ielu un visskaistākās Jūrmalas taciņas.


Ceturtdien, no paša rīta līdz vēlam vakaram bijām izbraukumā - paspējām apmeklēt gan maizes ceptuvi “Lāči”, kurā paši gatavojām rupjmaizi, gan Kuldīgu un Ventas rumbu.
Pēdējais vakars tika veltīts latviešu nacionālo ēdienu degustēšanai - garšojām pelēkos zirņus ar gaļu, štovētus kāpostus, šprotes, kartupeļu pankūkas, maizes zupu u.c. gardus labumus, par kuriem pat tika prasītas receptes!

Pēc aktīvas un intensīvas nedēļas, sestdienas pēcpusdienā, mēs pavadījām mūsu, nu jau draugus, un novēlējām viņiem drošu atpakaļceļu mājās. :)


Sirsnīgu paldies vēlamies teikt BENU aptiekai un RSU SP, par iespēju izveidot šo pasākumu pilnvērtīgu! :) 
Beāta Denisa,
RSU FF 2. kursa studente