4.22.2015

BaltPharm Forum Igaunijā

Jau astoņpadsmito reizi notika BaltPharm Forum, kas šogad tika organizēts 17. - 19. aprīlī Igaunijā, Pērnavā. Arī studentiem bija iespēja piedalīties šajā konferencē un paplašināt redzesloku, uzzinot, kas farmācijas nozarē notiek ne tikai Baltijas valstīs, bet arī citur Eiropā. Pasākumu atklāja Igaunijas Farmācijas biedrības prezidents Jaak Koppel, uzsverot, ka Baltijas valstīm jāiemācās pārveidot savstarpējā sacensība par veselīgu konkurenci, lai spētu sadarboties un vienoties farmaceita profesijas popularizēšanai un nozares attīstībai katrā valstī.
Savukārt Lietuvas Farmācijas biedrības prezidents Eduardas Tarasevičius prezentēja Lietuvas ieceri izveidot svarīgāko medikamentu sarakstu katrā aptiekā un ieviest "slepeno pircēju", kas spētu kontrolēt farmaceita pakalpojumu sniegšanu. Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde sacīja, ka foruma nozīme ir ne tikai tradīcijas saglabāšana, bet kas daudz vairāk – apziņa, ka neesam vieni. Viņa arī uzsvēra dažas svarīgākās problēmas, viena no kurām – aptieka jāpārvērš par pakalpojuma sniedzēju, nevis tirdzniecības vietu. Blumfeldes kundze tāpat arī pasvītroja aptieku tīklu konkurences negatīvo aspektu – pacients nevar būt pārliecināts par saņemto preci, ja farmaceits ir spiests tikai pārdot, nevis konsultēt. Latviju pārstāvēja arī Jānis Zvejnieks no Veselības ministrijas un četri studenti ar stenda plakātu prezentācijām – Andrejs Irbe (RSU), Māris Meinerts (RSU), Kristīne Spalva (LU) un Kristīne Puķe (LU).
Pētnieks Lars Ove Tommy Westerlund (Zviedrija) prezentēja pētījumu par uz pacientu orientētu kvalitātes rādītāju izstrādāšanu atvērta tipa aptiekām Zviedrijā, un Jamie Wilkinson (Beļģija) no Pharmaceutical Group of European Union (PGEU) stāstīja par farmaceitisko pakalpojumu sniegšanu Eiropas valstīs, piemēram, Īrijā farmaceits vakcinē pret gripu, bet Francijā farmaceits pacientu nodrošina ar privātu sarunu, lai sekotu līdzi tā veselības stāvoklim ilgākā laika posmā. Bija tiešām daudz ideju, no kurām varam tikai mācīties.
Kā pārsteiguma prezentācija šoreiz bija Igaunijas studenta pieredzes stāsts par praksi aptiekā vasaras laikā Āfrikā, Ruandā, kur farmaceits tik tiešām ir viens no respektablākajiem cilvēkiem sabiedrībā ar atlagojumu 700-800 EUR mēnesī (taksis uz darbu viņam, piemēram, izmaksāja 0,30 EUR un vakariņas restorānā 2 EUR).
Pēdējā foruma dienā Latvijas delegācijai bija iespēja apskatīt arī vienu no Igaunijas aptiekām, kurā ir ieviesta E-Recepte un numuriņu sistēma pacientu apkalpošanā. Jāpiemin, ka Aptiekas autobusu (Pharmacy bus) un farmaceitu-robotu (Pharmacy robot), kas arī ir Igaunijā, šoreiz neredzējām.
Uz tikšanos jau nākamgad Lietuvā!


Zane Jūra,
Latvijas Univeristātes
Farmācijas Bakalaura programmas 3. kursa studente.