4.01.2014

Ekskursija uz Homeopātisko preparātu ražotni

Pirmdienas pēcpusdienā farmācijas studenti, nopūlējušies supozitoriju veidošanā, kavējuši kādu lekciju vai ziedojuši savu brīvo dienu vai pēcpusdienu, devās iepazīties ar homeopātisko preparātu ražotni jebšu uzzināt, kas lācītim vēderā. Tā nu pēc nelielas maldīšanās nokļuvām īstajā vietā, kur jau mūs gaidīja kolēģi. Devāmies iekšā, iepazināmies ar ražotnes vadītāju Andu Ozoliņu. Viņa mums deva nelielu ieskatu ražotnes darbībā.
Homeopātisko preparātu ražotne izveidojās 2000. gadu sākumā, kad straujiem rikšiem arī Latvijai pietuvojās Eiropas Savienība, jo gatavus homeopātiskos preparātus – tabletes, zirnīšus, salikta sastāva šķīdumus, kādreiz pagatavoja pati aptieka, taču aptiekas nedrīkst gatavot uz vietas vairāk par 10 viena nosaukuma preparātiem, tādēļ nācās veidot ražotni. Ražotnē pašlaik strādā divi farmaceiti, no kuriem viena ir pati vadītāja, pārējie darbinieki ir apmācīti. Mūsu ekskursija sākās ar to, ka apskatījām vadītāja kabinetu, un mums pastāstīja, kur aptieka ņem izejmateriālus aktīvo vielu ieguvei. Tā kā ražotne gatavo tikai bezrecepšu medikamentus, tad par izejmateriāliem kalpo tikai augi, kurus piegādā tepat no Latvijas ( ja konkrēto aug nevar sadabūt te pat, tad iepērk no ārzemēm. Augiem tiek noteikts mitruma līmenis un pēc tam tiek gatavotas tinktūras, kuras tālāk izmanto citu zāļu formu gatavošanā. Mēs redzējām kādas tad tās tinktūras izskatās klātienē – lielas stikla tvertnes ar dažādu nokrāsu brūniem šķīdumiem. Izrādās, ka ražotne ņem katras tinktūras paraugu un sūta uz ZVA, kur tiem tiek veikta analīze, tikai tad var tās izmantot preparātu ražotnē. Tālāk mums tika izrādītas noliktavas, kur tiek glabāts saražotais – dažnedažādas kārbiņas un pudelītes ar uzrakstiem, ar kuriem studenti varēja atsvaidzināt savas farmakognozijas zināšanas. Pēc tam pienāca laiks apskatīt pašu ražotni, tādēļ sadalījāmies divās daļās, jo telpas nespēja uzņemt  mūsu kuplo ekskursantu skaitu vienā piegājienā. Bet abas grupas tika ieģērbtas baltos ķiteļos, smukās cepurēs un bahilas, pārkāpa sterilo zonu un aidā skatīties ražotnes telpas. Pirmā telpas bija ziežu gatavošanas telpa. Redzējām katlu, kurš saturēja vazelīnu un lanolīnu – ziežu pamatmasu, mums tika nodemonstrēta iekārta, kas  paredzētu ziežu iepildīšanai tūbiņā. Tālāk apskatījām telpu, kurā darbinieces ar speciālu dozatoru šķīdumus pilda pudelēs un līmē etiķetes. Pēc tam apskatījām, kā tiek gatavotas tabletes – sauss piencukura pulveris, kurš satur tinktūras, tiek iebērts speciālā iekārtā, kura ar spiediena palīdzību uztaisa tabletīti. Viss ražošanas process tiek veikts pēc īpašiem protokoliem, kuros tiek aprakstīta visa darba gaita.

Ekskursijas gaitā sapratām, ka būt mazai ražotnei ir liels izaicinājums, jo ir problēmas atrast vielu, izsniedzamo trauku piegādātājus, tādēļ, ka visi ir koncentrējušies uz lieliem uzņēmumiem, un mazām ražotnēm kaut ko piegādāt vienkārši nav izdevīgi. Tādēļ, strādājot mazā ražotnē, ir nepieciešama liela uzņēmība,  apķērība un pacietība.


Paldies homeopātisko preparātu ražotnei par jauko uzņemšanu!

Līva Vanaga
RSU,FF, 3.kurss