4.03.2014

Kas ir EPSA un kas tur notiek?

Kas ir EPSA?
Latvijas Farmācijas studentu asociācija ir Eiropas Farmācijas studentu asociācijas (European Pharmaceutical Students’ Association (EPSA)) locekle kopš LFSA dibināšanas 1995. gadā.
Eiropas Farmācijas studentu asociācija ir bezpeļņas, nepolitiska organizācija, kura pārstāv vairāk kā 160 000 farmācijas studentus no 33 Eiropas valstīm.

Neliels ieskats vēsturē
1978. gada Francijas Farmācijas studentu asociācija uz savu gadskārtējo kongresu ielūdza farmācijas studentus no citām Eiropas valstīm.
Šīs sanākšanas mērķis bija apspriest tai laikā ļoti aktuālos jautājums par gaidāmajām Eiropas kopienas direktīvām par farmācijas grāda vispārēju atzīšanu Eiropā, kā arī salīdzināt studiju atšķirības starp Eiropas valstīm. Sākumā Starptautiskās Farmācijas studentu federācijas ietvaros tika izveidota Eiropas apakškomiteja, bet pēc četriem gadiem tā kļuva pilnīgi neatkarīga. Jaunizveidotās asociācijas sākotnējais mērķis bija strādāt, lai tiktu izveidota kopēja farmācijas kvalifikācijas atzīšanas sistēma Eiropas ietvaros un tādējādi veicinātu farmaceitu brīvu kustību Eiropas darba tirgū. Pašreizējais nosaukums  oficiāli tika iegūts 1993. gadā 16. kongresā Vācijā. 27. EPSA kongresā, kas notika 2004. gadā, tika ieviestas nozīmīgas izmaiņas asociācijas struktūrā, konkrētāk, tika ieviestas darba komitejas. EPSA birojs pārcēlās uz Briseli Beļģijā, un šis gads bija pirmais, kad tika sasaukta rudens asambleja. Varētu teikt, ka 2004. gadā EPSA ieguva to veidolu, ko mēs pazīstam tagad. 

Mērķis
EPSA galvenais mērķis ir attīstīt Eiropas farmācijas studentu intereses un viedokļus un veicināt starp studentiem saziņu un sadarbību.
Motto: "Bringing Pharmacy, Knowledge and Students Together"

Ko no tā vari iegūt Tu?

Apmaiņas braucieni ir svarīgs faktors farmācijas izglītībā, lai sagatavotu studentus strādāt kā veselības aprūpes profesionāļus dinamiskajā globālās veselības aprūpes vidē.

Kā arī vienkārši lieliska iespēja redzēt pasauli, iegūt jaunus draugus un saprast, kas farmācijā ir domāts tieši Tev!
Atceries, ka jebkurš EPSA rīkotais pasākums ir laba iespēja atrast sev piemērotu  studiju (piemēram, ERASMUS) vai prakses vietu!!!

Pasākumi
Galvenie pasākumi:

Autumn Assembly (AA) & Annual Congress (AC)
Rudens asambleja (AA) parasti norit oktobra beigās, bet gadskārtējais kongress (AC) aprīļa beigās.
Annual Congress ir lielākais un svarīgākais notikums Eiropas Farmācijas Studentu Asociācijas kalendārā,  dodot iespēju šīs asociācijas biedriem satikties un diskutēt par EPSA aktuāliem tematiem, kā arī farmācijas profesiju, apgūt un uzlabot savas profesionālās prasmes, dalīties pieredzē un iepazīties ar citu valstu farmācijas studentiem. Šajā kongresā piedalās vairāk nekā 300 dalībnieku  no 33 valstīm.
Vieta,kur notiks kongress,katru reizi mainās,tāpat notiek ar kongresu tēmām.
Ierodoties kongresā, katram dalībniekam tiek piešķirts plāns ar notiekošajām lekcijām, kā arī minimālie nosacījumi lekciju apmeklējumam, lai būtu iespējams iegūt sertifikātu.

Programma:
Kongress ilgst 7 dienas un tas sastāv no:
  • Science day - dalībniekiem ir iespēja prezentēt savus pētnieciskos darbus, kā arī ir spēja laimēt dāvanu karti utt.
  • Ekskursijas;
  • Lekcijas un debates par aktuālajām tēmām;
  • Meet me fair - katrai dalībasociācijai ir iespēja sevi prezentēt citiem.
  • Workshops (darba grupas) par tādām tēmām kā farmaceitiskā aprūpe, mobilitātes programmām, farmācijas nākotni;
  • General Assembly - Ģenerālā asambleja ir galvenais kongresa notikums, kur tiek apspriesta federācijas nākotne, konstitūcijas izmaiņas, jaunu dalībnieku pieņemšana federācijā. Noslēgumā tiek ievelēta jauna valde un prezidents;
  • Zinātniskais simpozijs – piedalās slaveni profesori no dažādām valstīm.
Bet vai farmācijas studenti tikai cītīgi mācās? Protams, ka nē…
Katru vakaru ir iespējams no garās dienas atpūsties, apmeklējot ballītes, kas notiek dažādos vietējos klubos. Organizētāji arī rīko slēgtos pasākumus ar tematiskām ballītēm, piemēram, Black & Tie vakars, masku balle utt. Interesants ir International Night (Starptautiskais vakars), kurā var vērot dažādu valstu nacionālos tautas tērpus, iemācīties dejas, dziesmas, kā arī nogaršot tradicionālos ēdienus un dzērienus. Kongress noslēdzas ar izsmalcinātām Gala dinner vakariņām.



Autumn Assembly
Rudens Asambleja ir otrs svarīgākais gada notikums Eiropas Farmācijas studentu asociācijai (EPSA), kura laikā vienā no EPSA dalībvalstīm pulcējas farmācijas studenti no visas Eiropas.
Programma ir tāda pati kā AC, izņemot Science day.



Bildes no 10th EPSA Autumn Assembly Valencia 2013

Bukleta paraugs ir atrodams šeit:
http://www.epsa-online.org/doc/aa13/EducationalbookletAA2013HQ.pdf
Arī vēlies izbaudīt visu to pašu, ja ne vēl vairāk?
Vairāk info: http://epsa-online.org
Turpinājums sekos
Joanna Jenina