4.17.2014

Ekskursija uz LR Veselības ministrijas Farmācijas departamentu

Ceturtdien, 3. aprīlī, vairāki RSU un LU Farmācijas studenti devās uz tikšanos ar Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktoru Jānu Zvejnieku. Jāsaka liels paldies LFSA, kā arī Jānim Zvejniekam par abpusēju iniciatīvu šīs tikšanās organizēšanā, jo tikāmies pēc darba laika beigām.

Tikšanās mērķis bija noskaidrot, ar ko nodarbojas Farmācijas departaments, kādi jautājumi un problēmas ir jārisina departamenta darbiniekiem ikdienā. Topošos farmaceitus, protams, interesēja, kāda ir farmācijas nozares nākotne Latvijā un Eiropā.

Tikšanās noritēja nepiespiestā atmosfērā, mēs ar interesi klausījāmies Jāņa Zvejnieka stāstītajā gan par plānoto, gan par paveikto līdz šim. Tikām iepazīstināti ar vairākiem Ministru Kabineta noteikumiem, kas tiks virzīti apstiprināšanai izmaiņām gan par aptieku tīklu darbību, gan kompensējamo medikamentu izsniegšanas kārtību.

Neskatoties uz to, ka Farmācijas departaments ir mazākais no departamentiem visu ministriju vidū, tas nebūt nav nenozīmīgs, tieši pretēji – klausoties direktora stāstītajā šķiet, ka farmācijas nozare Latvijā tikai nupat sāk uzplaukt, un tai noteikti ir nākotne un cilvēki, kas to veido.

Šī tikšanās noteikti mums iedvesa pozitīvu skatu nākotnē. Tika aizskarts temats par klīniskā farmaceita lomu Latvijas medicīnas iestādēs, un, kā nopratām no sarunas, arī šī profesija noteikti ar laiku būs kā perspektīva, līdz ar to tiks paplašinātas darba iespējas jaunajiem farmaceitiem.

Tā kā Farmācijas departaments ir pagājušā gada otrajā pusē izveidota Veselības Ministrijas struktūrvienība, ir saprotams, ka ir jāiegulda daudz darba un laika, lai pārskatītu visus likumus, noteikumus, kas saistīti ar šo nozari, lai novērstu nepilnības un sekotu līdzi pašreizējai situācijai.

Liels paldies LFSA un LR Veselības Ministrijas Farmācijas departamenta direktoram Jānim Zvejniekam par doto iespēju ieskatīties arī šajā nozares pusē!


Nora Rieksta,
RSU, FF III