4.01.2014

Saules aptiekā


"Farmaceitiskā aprūpe visaugstākajā līmenī!" Tieši to varēja novērot farmācijas studenti 21. februārī apmeklējot Saules aptieku Brīvības ielā.

Uzreiz ir jāsaka liels paldies LFSA valdes loceklei, saskarsmes koordinatorei Lāsmai Mukānei, kura uzņēmās noorganizēt tik visiem noderīgu ekskursiju uz Saules aptieku. Tas deva jaunajiem farmaceitiem, lielākoties pirmajam un otrajam kursam, ieraudzīt aptieku no iekšpuses, redzēt kā strādā "aptiekas smadzenes" un kā zāļu izgatavošanas telpās buras un ķīmiķo gatavojamo zāļu "alķīmiķi".
Kad Lāsma izdomāja, ka rīkos ekskursiju, viņa noteica - nu cerams, vismaz kādi 7-8 studenti pieteiksies. Kad pieteicās 32, viņa man teica - es vairs nerakstu viņu kontaktus, vienkārši pasaku, kurā grupā viņiem jānāk-tā, kas ap 5,vai ap6. Galu galā uz ekskursiju ieradās vairāk kā 20 zinātkāri studenti, kuri ar lielu aizrautību klausījās visos sīkumos un viņu jautājumi bija neremdināmi.

Pirmā grupa ~ 11 cilvēku sastāvā ieradās plkst. 17:00. Saules aptiekas vadītāja Anita Pozņaka ļoti interesanti mums pastāstīja par aptiekas vēsturi, iepazīstināja mūs ar aptiekas telpām. Pastāstīja nedaudz par aptiekas nākotnes plāniem paplašināties. Nokāpjot lejā uz receptūras nodaļu, tur tad studenti atvērās un jautājumi sāka birt pēc kārtas. Ne tikai par medikamentu un krēmu pagatavošanu, bet arī par iespējamajām prakses vietām studiju laikā. Vadītāja uz jautājumiem smejoties atbilst :"Parasti, ja kādā citā aptiekā nav atbilstošā medikamenta,produkta vai jāpagatavo īpašas zāles, tad visus sūta pie mums. Un mēs, protams, cenšamies tikt ar visu galā un nevienam neatsakām". Pavadot projām pirmo grupu, vadītāja pat nepaspējusi atpūsties no vienas jautājumu virknes, tūlīt devās pie otras grupas, kurā bija vēl ~10 studenti, un atkal sāka ar aizrautību stāstīt  par aptiekas darbu. Galu galā zinātkārie studenti aptieku atstāja tikai 19:40, kad bija paredzēts ekskursiju beigt ap 19:00.

Bieži vien studenti iegūst nepareizu pirmo priekšstatu aptiekā un nevēlas pēc tam savu dzīvi saistīt ar aptiekāra pienākumiem dēļ nepatīkamas pirmās pieredzes ar kolēģiem un darba apstākļiem vai pāragri sākot strādāt.. Tāpēc patīkami, ka studenti redzēja, ka aptiekās var būt tik laba darba atmosfēra kolēģu vidū un farmaceitiskā aprūpe augstākajā līmenī.

Liels paldies Saules aptiekai, tās vadītājai Anitai Pozņakai kā arī LFSA saskarsmes koordinatorei Lāsmai Mukānei par doto iespēju apmeklēt un paskatīties no iekšpuses to, kāda tad ir tā Saules aptieka.
Linda.