4.26.2014

Pasaules Malārijas diena 2014 – 25.aprīlis

„Investē nākotnē – uzveic malāriju!” tā ir 2013-2015. gada malārijas apkarotāju devīze. 25. aprīlis pasaulē tiek atzīmēts kā Pasaules Malārijas diena. Pasaules veselības organizāciju (PVO) un tās sadarbības partneru mērķis ir aktivizēt centienus, kas globālā līmenī ilgāk sekmētu kontrolētu malārijas izplatību. Atzīmējot Malārijas dienu, pasaules sabiedrība tiek aicināta pievērst uzmanību šai aktuālajai un bīstamajai slimībai.

Zināms, ka malārijas riskam pakļauti aptuveni 3,3 miljardi cilvēku – puse no zemeslodes iedzīvotājiem. Neskatoties uz to, ka Eiropa, nav iekļauta malārijas apdraudētajā zonā, tomēr Latvija nav izolēta no pasaules – cilvēki dodas ceļojumos, komandējumos, darba darīšanās, apskatīt eksotiskās zemes, un arī Latvijā ik gadu tiek reģistrēti malārijas gadījumi. Malārija ir tropu un subtropu reģionos plaši izplatīta un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, kas ir endēmiska vairāk nekā 100 valstīs, kuras apmeklē vairāk nekā 125 miljoni tūristu gadā.

Kas ir Malārija? Malārija ir akūta infekcijas slimība, kuras ierosinātājs ir plazmodiju pārnesēji- malārijodi vai slims cilvēks. Ierosinātāju no slimā cilvēka uz veselo pārnes odi, kuru organismā noris ierosinātāja dzimumvairošanās cikls. Cilvēkā var parazitēt 4 malārijas ierosinātāju sugas : Plasmodium vivax, P. Malariae, P. Falciparum, P. Ovale.

Slimībai raksturīgi: nemiers, galvassāpes, sāpes locekļos un jostas apvidū, drudzis, paaugstināta temperatūra. Slimniekam palielinātas aknas un liesa, rodas anēmija. Ja slimību neārstē vai ārstēšanu nesāk laikā, var rasties komplikācijas; tropiskās malārijas gadījumā var rasties malārijas koma (smaga vispārēja intoksikācija, apziņas zudums), kas var beigties ar nāvi. Reta, bet smaga malārijas komplikācija ir hemoglobinūriskais drudzis.

Agrīna diagnosticēšana un atbilstoša ārstēšana var izglābt dzīvību. Tropiskā malārija var būt nāvējoša, ja ārstēšana netiek uzsākta 24 stundu laikā. Lai noteiktu malārijas parazītu klātbūtni, nepieciešams veikt asins parauga pārbaudi.

Malārija ir plaši sastopama slimība tropu un subtropu klimata valstīs Āzijā, Āfrikā, Dienvidamerikā un Centrālajā Amerikā. Salīdzinoši vislielākais inficēšanās risks un arī iespējamība saslimt ar visbīstamāko malārijas veidu ir Āfrikas centrālajā daļā un Okeānijas salās.

Tāpēc galvenais ir atcerēties! Pirms ceļojat uz kādu no tropu – subtropu reģiona valstīm ieteicams konsultēties pie infekciju slimību speciālista. To izdarīt var, piemēram, Rīgas Infektoloģijas centrā vai Valsts Vakcinācijas dienestā. Ceļotājiem ārsts – infektologs profilakses nolūkos var ieteikt lietot speciālos ārstniecības preparātus, taču jāatceras – tie nepasargā no saslimšanas, bet atvieglo slimības gaitu un samazina letālā iznākuma risku.

Linda Meškovska
RSU FF, III kurss